XIV Satserinna Sõirapäev
Sõirapäev tutvustab Saatse piirkonna kui „kohupiimanulga“ traditsioone ning Setomaa tunnustoitu - sõira. Sõir on traditsiooniline laagerdumata kohupiimajuust, mida tuntakse Setomaal ennekõike pidulaua toiduna. Eestis oli sõir teine toiduaine, mis 2021. aastal pälvis Euroopa Komisjonilt geograafilise tähise.
Sõirapäeval õpetavad erinevad perenaised sõira valmistamist ning külastajate osalusel valitakse välja parimad sõirameistrid. Sel aastal valitakse lisaks ka parima kohupiimapiruka valmistaja. Muuseumi õuel toimub käsitöö- ja talukaupade laat ning ümbruskonna talud moodustavad sõirapäeva puhul oma väljapanekutega Kohupiima tänava. Külalistele pakutakse nii sõira kui ka kõike muud head, mida kohupiimast saab, tehakse talude tutvustusi ning räägitakse piirkonna ajaloost ja tänapäevast.
- Kuulata saab seto leelot ja pillimängu.
- Avatud on Saatse muuseum ning selle välialal olevad näitused.
- Osaleda saab Eesti-vene piiriäärsel loodusrajal toimuval retkel.
- Toimuvad erinevad õpitoad nii suurtele kui väikestele.
- Päeva lõpetab Taavi Petersoni kontsert.
Koh sõira, sääl sõpru!
Veeda elamusi täis päev Satserinna Sõirapäeval!